dijous, 3 de febrer del 2011

Periodisme: maleït ofici

Navegant per l'arxiu de videos del programa En portada de TVE he topat amb un reportatge molt interessant que m'agradaria recomanar. Es tracta de Maldito oficio, un programa que recull diversos testimonis de periodistes d'arreu del món que mostren les dificultats i els perills als quals estan sotmesos pel simple fet d'informar.

Sens dubte, el cas més impactant és el de Pedro Cárdenas, periodista colombià independent que lluita per denunciar la corrupció política i les desigualtats del seu país, sense ànim de lucre, tan sols amb l'ajuda de la seva humil família. Ja des d'un principi assegura que tristament sap que un dia el mataran perquè està mostrant les realitats de personalitats molt poderoses però, així i tot, no dubta en seguir tirant endavant la seva pròpia revista informativa "Voces del Tolima". Cada vegada que surt al carrer a treballar ho ha de fer acompanyat de personal de seguretat. Cada vegada que marxa de casa, es despedeix dels seus estimats com si fos l'últim comiat.

El reportatge també repasa les situacions de periodistes d'altres països conflictius d'Àfrica i d'Àsia, i mostra les greus xifres de morts de reporterts, fotògrafs i altres professionals de la informació durant els últims anys. El document demostra, un cop més, que lluny d'aquí aquesta professió no és com acostumem a veure-la des d'Occident i es troba en risc constant. Ara bé, no per tractar-se de països llunyans, els professionals d'aquí estan protegits perquè, lògicament, també es desplaçen per informar del que passa. Només cal veure la situació de revolta actual a Egipte on 6 periodistes de Televisió de Catalunya han estat retinguts per les forces locals. Afortunadament, però, podran ser alliberats en poques hores.

En definitiva, us convido a veure el reportatge perquè us feu a la idea de com funciona el món de la informació en aquests països conflictius. 

3 comentaris:

  1. Felicito a aquest bloc des de Periodisme Juvenil (el bloc de l'informació juvenil) pel vostre fantàstic treball! Ara us posem al apartat de recomanacions!

    Ens podeu seguir vosaltres també a http://periodismejuvenil.blogspot.com/

    David Benito Llatge (editor i administrador de Periodisme Juvenil)

    ResponElimina
  2. Ben cert... El saber és algo molt valúos en aquest món. Qui té informació té avantatges en tot. Gràcies a la informació un pot prendre decisions i resoldre problemes, donar sentit a les coses i arribar a conclusions. Tot plegat conforma el nostre coneixement i la nostra sabiesa Qui posseeix la informació posseeix el poder. És algo immaterial vinculat a lo material.

    Felicitats pel blog!

    ResponElimina
  3. Molt agraït pels vostres comentaris, gràcies !

    El cas és que ja fa un temps que vaig exportar el blog a wordpress perquè em semblava més accessible. Per tant, aquesta web, la de blogspot, ja la tenia "abandonada" i aquest és el motiu pel qual vaig deixar d'actualitzar, però tampoc volia esborrar-ho.

    Sens dubte us seguiré. Continueu treballant com ho féu !

    Aquest és el bloc que utilitzo actualment: periodismeindependent.wordpress.com

    Salutacions !!

    ResponElimina